De oplossing voor leegstand is een tijdelijke invulling, het is een win-win-situatie (Business AM Radio Interview 12 April)

In België staan veel leegstaande gebouwen. De vraag rijst hoe we deze gebouwen een invulling kunnen geven. Business AM vroeg het aan Wouter Ommeslag, COO Real Estate bij Mosaic World. Dat bedrijf houdt zich bezig met een tijdelijke invulling van die gebouwen.

Het volledige radio interview kan je hier beluisteren.

De essentie: In Brussel alleen al staat 1 miljoen vierkante meter aan leegstaande gebouwen. De procedure om een permanente invulling te vinden, duurt lang. Daarom biedt een tijdelijk gebruik een oplossing. In Frankrijk en Nederland grijpen ze dit al aan. Ommeslag hoopt ook de Belgische politiek mee te krijgen.

  • “Wij gaan kijken met de gebouweigenaar wat er mogelijk is voor een tijdelijke periode. Tijdelijk is al twee jaar tot vijf jaar, maar er zit ook soms tien jaar tussen leegstand van het gebouw en de voltooiing van een vergunning of ontwikkelingsplannen. In die tussentijd geven we een nuttige invulling aan het vastgoed.”
  • “In Frankrijk hebben ze een specifieke wet die toestaat om kantoorgebouwen tijdelijk te gebruiken. Er zijn een heel aantal doelgroepen die daarmee geholpen kunnen worden. Denk aan jonge starters, studenten, mensen die dringend de woning nodig hebben omwille van een echtscheiding. In Nederland wordt daar een deel van de vluchtelingenproblematiek mee opgevangen.”
  • “De oproep aan de Belgische politiek is om dat hier ook mogelijk te maken omdat het een oplossing biedt aan een zeer acute vraag. Het is echt een win-win-situatie: de gebruikers hebben snel een woning aan een interessant tarief. Maar ook aan de kant van de eigenaar, want hun gebouw staat niet leeg, het behoudt zijn waarde, het wordt onderhouden, er is geen risico op kraak”, besluit Ommeslag.

Geef een reactie