De laatkomer (Dimitri Verhulst)

Impropria Est ut salutaret aliquis qui est cacas (sic)

Meestal zijn dat zo’n twee à drie feestzwijnen die terzelfder tijd in de bloemetjes worden gezet en als er een honderdjarige bij is, en er daarbovenop ook de garantie is dat een streekkrant het heuglijke nieuws van de gefêteerde eeuwling komt verslaan en fotograferen, dan laat ook de schepen van Bevolking zich hier opmerken. In die gevallen houdt hij een korte speech (steeds dezelfde, maar dat kan hij zich ruimschoots permitteren voor een publiek van dementerenden),schenkt in naam van de voltallige gemeenteraad een pot bloemen aan de honderdjarige, wenst, die nog vele, vele jaren in de gloria, eet gehaast een taartje, drukt alle stemgerechtigden de hand en verdwijnt.

Alle betere ideeën in denkwereld kennen het rijpingsproces van een overjarige brokkelkaas.

Ik zou in eer en geweten op mijn strepen hebben gestaan en gezegd dat ik nooit meer dann drie glazen dronk, dat ik gedurende gans mijn huwelijkse staat hooguit vier of vijf keer dronken thuisgekomen ben, hetgeen, zo besef ik nu, wel eens ruimschoots re weinig zou kunnen zijn voor mijn geestelijke gezondheid

Kun je geloven dat ik het soms mis, het feit zo nooit meer in een koude kerk te staan om er een mij ontvallen makker uit te wuiven? Het hele theater, dat ongetwijfeld het enige is waarin de bijrollen veel beheerder zijn dan de hoofdrol.

In de Azaleastraat is de verschiining van een politiecamionette nog een spraakmakende gebeurtenis, Ik zou haast zeggen: iets feestelijks! De sirene hoeft daarom niet eens colèrig te lamijnen, het volstaat dat die wagen gewoon stilletjes onze straat in rìjdt of de honden slaan al aan het bassen en de commeeres nemen hun spionageposten achter hun gordijnen in. Een verhaal kondigt zich aan, liefst eentje over de miserie van anderen. de sensatiezuchtigen wrijven zich in de handen, het leven lijkt te zijn geplukt uit de teevee, hoezee.

Als God een trein was, dan dit station een kathedraal.

Gemene delers zijn zelden groot

Dit bericht is geplaatst in Romans. Bookmark de permalink.

Geef een reactie