NMBS (De Standaard, 5 mei 2005)

In het artikel ,,Spoor dreigt met hardere acties” (DS 14-15-16 mei) verklaart Michel Bovy (ACV) dat de bonden de reizigers zoveel mogelijk probeerden te ontzien bij de treinstaking van afgelopen vrijdag. ,,Maar dat is niet helemaal gelukt”, zegt hij. Wat een understatement!

Ten eerste is de staking vroeger begonnen dan aangekondigd. Veel collega-studenten van mij zaten vast in Brussel Zuid. Er zat voor hen niets anders op dan te voet verder te gaan. Daarnaast hebben de bonden hun belofte om maar tot 14 uur te staken niet gehouden. Toen ik rond kwart na drie aankwam in Brussel Centraal was het daar een en al chaos. Bovy beweert dat de overlast voor de reizigers ,,al bij al beperkt” bleef. Ik vind duizenden reizigers gijzelen en de hele vrijdagavondspits in de war sturen niet ‘al bij al beperkt’.

Bovendien is de houding van de bonden ronduit arrogant. ,,Als nu al moeilijk gedaan wordt omdat de staking uitliep tot drie uur of iets meer, zullen we volgende keer voor duidelijkheid zorgen”, zegt Bovy. Met andere woorden: niet te veel commentaar of de volgende keer staken we ineens voor 24 uur. Jos Digneffe (ACOD) heeft het zelfs al over een ,,big bang” en ,,stakingen van 24 uur en meer”.

Mag ik beide heren vragen om hun arrogantie en kortzichtigheid even opzij te schuiven en rekening te houden met de pendelaars? Het zijn binnenkort examens. Hoe moet ik als spoorstudent op tijd op mijn examen geraken? Moet ik mij in deze stresserende periode ook nog eens druk maken over hoe ik in Brussel geraak?

Ik vind dat de overheid moet ingrijpen en, net zoals bij de ‘witte woede’, voor een minimumdienst moet zorgen. Zo kunnen de pendelaars ten minste op hun werk of op hun examen geraken.

Wouter Ommeslag

Geef een reactie